ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

NASA: «Μυστηριώδης» μαύρη σκόνη βρέθηκε μέσα στην κάψουλα από τον Bennu


Στις 11 Οκτωβρίου η NASA θα μεταδώσει are living το άνοιγμα του δοχείου και την αποκάλυψη του πολύτιμου αστρικού δείγματος&#13

Μέσα σε ένα ειδικό διαμορφωμένο στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, οι επιστήμονες της  NASA άνοιξαν την κάψουλα της αποστολής OSIRIS-REx που έφτασε στη Γη την περασμένη Κυριακή ύστερα από εφτά χρόνια, μεταφέροντας δείγμα από τον ανεξερεύνητο αστεροειδή Μπενού (Bennu) – τη μεγαλύτερη συλλογή διαστημικού υλικού από πλανήτη εκτός της Σελήνης. 

Όπως δήλωσε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, οι επιστήμονες ανοίγοντας τον καπάκι της κάψουλας βρήκαν «μαύρη σκόνη και συντρίμμια σε μέγεθος κόκκων άμμου». 

bennu kapsula

Το δοχείο της κάψουλας με το κύριο υλικό – περίπου 250 γραμμάρια-  που συνέλεξε η αποστολή από τον αστεροειδή δεν έχει ανοίξει ακόμα, έτσι οι επιστήμονες εστιάζουν στην «μυστηριώδη» μαύρη σκόνη. 

Η NASA είπε ότι το υλικό θα υποβληθεί σε μια «γρήγορη ανάλυση» για να δουν τι ακριβώς είναι, χωρίς περεταίρω εξηγήσεις.

Στις 11 Οκτωβρίου η NASA θα μεταδώσει dwell το άνοιγμα του δοχείου και την αποκάλυψη του πολύτιμου αστρικού δείγματος.

Ωστόσο, μιλώντας στην MailOnline, ο Δρ Μπραντ Τάκερ, αστροφυσικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, είπε ότι η λεπτή σκόνη είναι επίσης πιθανό υλικό από τον αστεροειδή.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο  καθηγητής Trevor Eire, γεωχημικός στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. «Κάτω από τη μικροβαρύτητα δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη σκόνη να πηγαίνει παντού, και πιθανότατα μπήκε και στο διαστημόπλοιο», είπε στη MailOnline.

bennu kapsula

Οι μηχανικοί εκτιμούν ότι τα 250 γραμμάρια υλικού από τον Bennu – ο οποίος είναι πιθανόν να «χτυπήσει» στη Γη το 2182 – θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίστηκαν η Γη και η ζωή.

Ο Μπενού έχει καταχωρηθεί ως αστεροειδής τύπου Β, κάτι που σημαίνει ότι έχει πολύ άνθρακα μαζί με τα άλλα του υλικά. Πρόκειται για έναν αστεροειδή η επιφάνεια του οποίου αντανακλά περίπου το 4% του φωτός που πέφτει πάνω της, και που δεν έχει υποστεί πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του- κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι έχει χημικά και βράχους από την εποχή της γένεσης του ηλιακού μας συστήματος.

Πηγή: skai.gr



Resource backlink

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *