ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο παλαιότερος μετεωρίτης 4,6 δισεκ. ετών βρέθηκε στη Σαχάρα

Ο διαστημικός βράχος Erg Chech 002 αναμένεται να δώσει πληροφορίες για το πώς έμοιαζε το πρώιμο σύστημά μας&#13

Διαστημικός βράχος 4,6 δισεκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκε στη Σαχάρα πρόκειται για τον παλαιότερο μετεωρίτη που βρέθηκε ποτέ και αναμένεται να ρίξει φως στο πρώιμο ηλιακό σύστημα σε μια εποχή που η γη δεν υπήρχε καν.

Ο διαστημικός βράχος Erg Chech 002 αναμένεται να δώσει πληροφορίες για το πώς έμοιαζε το πρώιμο σύστημά μας και οι αποκαλύψεις ήδη αποτελούν έκπληξη και για τους ίδιους τους επιστήμονες.

Μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών λέει ότι η μελέτη τους θέτει υπό αμφισβήτηση την ακρίβεια του τρόπου με τον οποίο οι ειδικοί υπολογίζουν την ηλικία των μετεωριτών και ίσως ορισμένοι να μην είναι τόσο παλιοί όσο πίστευαν αρχικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή ανακάλυψαν ότι το EC 002 περιείχε περισσότερο από το ραδιενεργό ισότοπο Αλουμίνιο-26 (26Al) από άλλους αρχαίους μετεωρίτες παρόμοιας ηλικίας.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί αμφισβητεί τη θεωρία ότι το 26AI, το οποίο θεωρείται ότι παρέχει μια πηγή θερμότητας για τα δομικά στοιχεία των πλανητών, κατανεμήθηκε ομοιόμορφα σε όλο το πρώιμο ηλιακό σύστημα.

Οι ειδικοί υπολογίζουν την ηλικία των μετεωριτών με βάση την ποσότητα 26 AI που υπήρχαν σε αυτούς όταν σχηματίστηκαν.

Αλλά εάν το ισότοπο κατανεμήθηκε άνισα σε όλο το πρώιμο ηλιακό σύστημα, όπως προτείνει η νέα μελέτη, τότε δεν μπορεί να βασιστεί κανείς στην μέτρησή του για να υπολογίσει την παλαιότητα των διαστημικών βράχων ή τι ρόλο θα μπορούσε να έπαιξε στον σχηματισμό πλανητών.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που υποστήριζαν ότι το 26AI κατανεμήθηκε ομοιόμορφα μέχρι τον σχηματισμό πλανητών όπως η Γη.

Γνωρίζουμε ότι το ηλιακό μας σύστημα σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια από ένα καταρρέον νέφος διαστρικού αερίου και σκόνης που πιθανότατα ήταν μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου νεφελώματος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κατάρρευσή του μπορεί να προκλήθηκε από το ωστικό κύμα ενός κοντινού σουπερνόβα ή ενός αστέρα που εκρήγνυται, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στη δημιουργία ενός ηλιακού νεφελώματος, ενός περιστρεφόμενου δίσκου από το οποίο προήλθε το ηλιακό σύστημα.

Το 26AI ήταν τότε ζωτικής σημασίας στη διαδικασία για τον μετασχηματισμό της γης στη σημερινή της μορφή, επειδή παρέχει αρκετή θερμότητα μέσω της ραδιενεργής αποσύνθεσης για να παράγει πλανητικά σώματα με πολυεπίπεδα εσωτερικά όπως το δικό μας.
 

Πηγή: skai.gr



Resource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *